Troldtromme

Troldtromme, rammetromme eller shamantromme, den har mange navne. Denne her er monteret med et udvalgt dansk hjorteskind.

Den viste tromme kan være solgt, men se menuen rammetrommer for de aktuelle trommer.

Troldtromme shamantromme rammetromme runebomme

Begrebet rammetrommer eller shamantrommer, dækker stort set alle de trommer hvor trommens diameter er større end trommens højde. Trommerne er for det meste runde og traditionelt er rammen lavet af træ der er bøjet og samlet ved enderne, og over rammen spændes så et ugarvet skind.

De findes i en stor del af verden, blandt andet i Nord Amerika, Asien, Afrika og Mellem Østen. Der er mange forskellige variationer, og med lige så mange forskellige navne og de bliver brugt i mange kulturer ved shamanistiske ceremonier og ritualer.  Rammetrommen regnes for at være et af de ældste instrumenter i verden.

Rammetrommer med naturskind er meget følsomme overfor skiftende vejrlig. Hvis det er fugtigt i vejret falder tonen, og hvis det er meget tørt, bliver skindet stramt, og tonen stiger. Derfor laver jeg alle mine rammetrommer så de kan stemmes. Det er altså ikke nødvendigt at varme eller fugte skindet for at stemme trommen.

Stemmesystem

Stemmesystemet er ikke synligt da det er monteret inde i rammen,  og trommen stemmes med en nøgle på bagsiden af trommen.
Rammerne er lavet af birkefiner, og de er monteret med dådyrskind, kronhjorteskind eller gedeskind, alt efter hvilken tone der ønskes. Jo tykkere skind, jo dybere en tone opnås.

Skindet er spændt  op med råhud der er snoet, og på bagsiden af trommen er der lavet et håndtag der er beviklet med garvet gedeskind. Det giver et godt greb i trommen og det dæmper ikke klangen.

Rammetrommer kræver ikke nogen særlig slagteknik, så det er let for begyndere at spille på dem. Hvis du gerne vil have raslelyd på trommen, har jeg nogen frøkapsler der meget let kan sættes på trommen.

Naturskind er alle meget forskellige, så hver tromme har sin egen specifikke lyd. Du er velkommen til at komme og prøve de forskellige trommer jeg har på lager.

Til alle trommerne medfølger der en kølle og en stemmenøgle.

For yderligere information kontakt mig.

artndrum@gmail.com