Rammetrommer   Rammetrommer og shamantrommer. Førsteklasses håndlavede rammetrommer og shamantrommer. Talking drums og bata trommer. Montering af naturskind på stort set alle slags håndtrommer udføres. Reparationer af alle slags håndtrommer. Mange års erfaring med at bygge og reparerer håndtrommer. Foruden rammetrommer: congas, bongos, bata, talking drum, doun doun, djember, og tyrkiske davul. Desuden er jeg leveringsdygtig i forskellige slags skind. Tama, den lille talking drum stammer fra Senegal i Vestafrika. Den er monteret med et meget tyndt gedeskind i begge ender. Skindene er indbyrdes er forbundet med snore. Trommen holdes under armen og stemmes op og ned mens der spilles både med hånden. Og med en krum stik på det ene skind. Dondo, den store talking drum, findes bl.a. i Ghana og i Nigeria. Samme montering som Tamaen. Men spilleteknikken på denne er lidt anderledes. Man kun spiller med den ene hånd og den anden trækker i snorene for at stemme yderligere. De to første talking drums er stavlimet af henholdsvis Mahogni og Bubinga. Derefter er talking drums afdrejet for at få en god balance. Så tilpasses kanten for at nedsætte friktionen mellem skind og træ. Jo mindre friktion, des flere toner kan opnås. De andre to talking drums er lavet af en stamme der er udhulet, og derefter tilpasset for mindre friktion. De tynde skind samt trommens form giver en fantastisk flot lyd og et stort tonalt register. Nogen af de bedste talking drums på markedet.

Lidt historie om rammetrommer. Begrebet rammetrommer eller shamantrommer, dækker stort set alle de trommer hvor trommens diameter er større end trommens højde. Trommerne er for det meste runde og traditionelt er rammen lavet af træ der er bøjet og samlet ved enderne, og over rammen spændes så et ugarvet skind.

De findes i en stor del af verden, blandt andet i Nord Amerika, Asien, Afrika og Mellem Østen. Der er mange forskellige variationer, og med lige så mange forskellige navne. Rammetrommen regnes for at være et af de ældste instrumenter i verden.

Rammetrommer med naturskind er meget følsomme overfor skiftende vejrlig. Hvis det er fugtigt i vejret falder tonen, og hvis det er meget tørt, bliver skindet stramt, og tonen stiger. Derfor laver jeg alle mine rammetrommer så de kan stemmes. Det er altså ikke nødvendigt at varme eller fugte skindet for at stemme trommen.

Stemmesystemet er ikke synligt da det er monteret inde i rammen,  og trommen stemmes med en nøgle på bagsiden af trommen. Rammerne er lavet af birkefiner, og de er monteret med dådyrskind, kronhjorteskind eller gedeskind, alt efter hvilken tone der ønskes. Jo tykkere skind, jo dybere en tone opnås.

Skindet er spændt  op med råhud der er snoet, og på bagsiden af trommen er der lavet et håndtag der er beviklet med garvet gedeskind. Det giver et godt greb i trommen og det dæmper ikke klangen.

Om rammetrommer kan siges at de ikke kræver nogen særlig slagteknik, så det er let for begyndere at spille på dem. Hvis du gerne vil have raslelyd på trommen, har jeg nogen frøkapsler der meget let kan sættes på trommen.

Det er også muligt at købe en taske til trommen, dog kun størrelse 50 cm i øjeblikket.

Naturskind er alle meget forskellige, så hver tromme har sin egen specifikke lyd. Du er velkommen til at komme og prøve de forskellige trommer jeg har på lager.

Til alle trommerne medfølger der en kølle og en stemmenøgle.

For yderligere information kontakt mig.

artndrum@stofanet.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.